Over Erik Hubers

Als student Technische Informatica deed Erik Hubers bij Sigmax een afstudeeropdracht over de toepassing van NFC-technologie in het uitlezen van identiteitsbewijzen. Nu werkt hij als Software Developer bij de Enschedese ICT-leverancier en schrijft hij in deze blog over uitdagingen van de afdeling Handhaving, toezicht en vergunningen.

NFC en Android

Afstuderen is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Toen halverwege 2014 het moment was aangebroken om in de omgeving Enschede op zoek te gaan naar een interessante afstudeeropdracht, bleef ik maar zoeken (tot in Deventer aan toe!) maar ik vond niets wat mij werkelijk boeide. Tot het moment dat ik ontdekte dat er bij Sigmax een afstudeeropdracht lag die voor mij interessante mobiele technologie combineerde met een toentertijd erg interessante ontwikkeling, namelijk Near-Field Communication (NFC). Voor wie het niet weet: NFC is een technologie om een kleine chip in een kaart op een veilige manier met een uitleessysteem te laten communiceren. Nog maar recent vinden toepassingen hierin hun weg naar de mainstream markt.

Omdat Sigmax bezig was over te stappen van Windows Mobile naar op Android gebaseerde software en toen al duidelijk was dat NFC-technologie vroeg of laat echt door zou breken, vond ik het erg gaaf om daarin de koppeling te maken. Destijds waren rijbewijzen pas net voor NFC geschikt gemaakt, maar deze op een betrouwbare manier met een handheld uitlezen, dat kon toen nog niet.

Vooruitlopend op de rest
Bij Sigmax hadden andere studenten een jaar eerder een implementatie gemaakt voor het uitlezen van paspoorten en identiteitskaarten. Deze implementatie heb ik verbeterd en uitgebreid met validatie van de digitale echtheidskenmerken om vervalste documenten te detecteren. De verbeterde implementatie was ook nog eens 40% sneller in het uitlezen van de informatie! De ondersteuning van rijbewijzen was volgens een totaal andere en compleet nieuwe standaard. Nederland loopt hier mee voorop binnen Europa.

Het grootste probleem voor de rijbewijsimplementatie: de standaard om het officieel te kunnen gebruiken, was intussen door de betreffende regelgevende instanties geüpdatet.

Zoiets betekent flink studeren op ISO-documenten om echt goed de nieuwe vereisten en regels te kennen voordat ik ook daadwerkelijk met de coding aan de slag kon. Die regelgeving over NFC was nog zo nieuw dat het niet duidelijk was hoe rijbewijzen uitgelezen konden worden, wat maakte dat er diverse afspraken met de RDW nodig waren voordat er echt een werkend uitleesdevice in ons lab gereed was. Sigmax was hiermee de eerste partner van de RDW die ondersteuning bood voor het uitlezen van de nieuwe NFC chip met een smartphone.

Nu, met een 9 op zak en een eeuwigheid – in technologiebeleving – later, timmer ik bij Sigmax verder aan CityControl, het product wat handhavers bijvoorbeeld gebruiken om identiteitsbewijzen uit te lezen. Maak niet de vergissing te denken dat nu NFC hierin een standaardfunctie is, het werk daarmee ook is opgehouden. Integendeel! De complexiteit van wetgeving in de verschillende landen waarin onze klanten opereren is vrij groot en bovendien veranderlijk, wat maakt dat we altijd bezig zijn met uitbreidingen en aanpassingen aan het product te doen. Never a dull moment, kun je wel zeggen.

Iedereen draait mee binnen dynamisch team

CityControl is dan ook inmiddels uitgegroeid tot een zeer volwassen app waarin van alles mogelijk is en handhavers vele taken met de applicatie uitvoeren. Ook houden we ons als ontwikkelingsteam intensief met de afhandeling bezig, zoals het verwerken en afhandelen van bonnen die met de app worden uitgeschreven. Iedereen heeft daarin een eigen taak en specialisme, al ben je meestal met van alles bezig. Het is daarin fijn om te merken dat collega’s die iets specifieks over Android willen weten, steeds naar mij toe komen.

Een belangrijk onderdeel zijn van een team en afwisseling in de dagelijkse taken, maken dat ik weet dat de keuze voor Sigmax voor mij de juiste is geweest. Erg fijn is dat mijn mening gehoord wordt en dat ik ook zelf vrijheid heb om dingen op te pakken waarin ik goed ben of die ikzelf interessant vind. Ik vind het prettig om nog steeds te constateren dat ik niet alles weet. Dat maakt namelijk dat ik mezelf dagelijks ontwikkel en beter wordt.

Meer weten? Bekijk deze video waarin ik je mijn Sigmax verhaal vertel.